5 pași simpli pentru a ieși din Zona de confort

Un lucru este cert, chiar dacă fiecare persoană are o zonă de confort diferită, cu toții avem propria noastră zonă de confort. Această zonă de confort provine adesea din cauza unor temeri,  anxietate, traume sau limitări pe care ni le autoimpunem.

Zona de confort este un concept psihologic care descrie un spațiu mental și emoțional în care o persoană se simte în siguranță, relaxată și fără stres. În această zonă, individul are un sentiment de control și predictibilitate asupra mediului său. Deși confortabilă, această zonă poate deveni un obstacol în calea creșterii personale și profesionale dacă rămânem prea mult timp în ea. De aceea, în acest articol vom aborda idei și tehnici despre cum poți ieși din zona ta de confort.

 introducere.webp?1718358120089

Ce este mai exact zona de confort?

Zona de confort se referă la un set de comportamente, activități și gânduri familiare care nu provoacă anxietate. Acesta este locul unde ne simțim în siguranță și unde putem funcționa fără stres sau risc. Totuși, pentru a crește și a ne dezvolta, este adesea necesar să ieșim din această zonă și să ne expunem la noi experiențe și provocări.

 

Ce este zona de teamă?

Zona de teamă se află chiar în fața zonei de confort. Este locul în care trebuie să ne înfruntăm fricile și dăm piept cu necunoscutul. Pătrunderea în zona de teamă poate fi extrem de inconfortabilă și intimidantă, dar în același timp este un mod excelent prin care ne putem dezvolta și ne putem autodepăși pentru a evita stagnarea și plafonarea.

Alegerea de a înfrunta provocările zonei de teamă sunt un mod excelent prin care putem depăși limitările pe care ni le autoimpunem, ne asumăm anumite riscuri și ajungem față în față cu cele mai profunde temeri ale noastre. Deși nu este un proces ușor, înfruntarea zonei de teamă ne ajută să depășim obstacolele și provocările vieții, ne dezvoltă reziliența și rezistența și ne ajută enorm în ceea ce privește cultivarea încrederii de sine.

 

Ce este zona de învățare?

Pe măsură ce prindem curaj și ne aventurăm înafara zonei de confort, putem ajunge în zona de învățare. În zone de învățare dobândim noi cunoștințe, abilități, perspective și experiență. Zona de învățare ne oferă un cocktail cu emoții pozitive, dar și negative. Este posibil să simțim entuziasm, mulțumire, dar și teamă, anxietate sau stres.

Zona de învățare este un spațiu în care greșelile sunt premise, pentru că fără a greși este mai greu să înveți cu adevărat ceva nou și să găsești soluțiile potrivite pentru data viitoare. În această zonă, greșelile sunt o oportunitate pentru a învăța ceva nou și pentru a crește și ane dezvolta. Nu trebuie să ne simțim descurajați atunci când greșim, iar renunțarea nu trebuie să fie niciodată o opțiune.

 

Zona de creștere

După ce ai terminat parcursul anevoios ale celorlalte zone, vei ajunge în zona de creștere. Aici, vei avea parte de punctul culminant al eliberării din zona ta de confort și va avea loc o transformare personală profundă. În zona de creștere ajungem să ne depășim limitele, fricile, barierele autoimpuse și devenim mai rezistenți și mai siguri pe sine ca niciodată. În zone de creștere ajungem în sfârșit să ne cunoaștem și să ne acceptăm adevăratul potențial și adevărata putere interioară.

Atunci când practicăm acest proces al ieșirii din zona de confort, până ajungem la zona de creștere, vom dezvolta o dorință constantă de a ne autodepăși și dezvolta, acceptând și chiar îmbrățișând fiecare provocare drept o nouă oportunitate de creștere personală. Zona de creștere este locul în care devenim cele mai bune versiuni ale noastre.

 Zona%20de%20confort.webp?1718358138035

De unde provine frica?

Când vorbim despre frică, nu ne referim la ce naturală, care provine din răspunsul natural al corpului nostru de a ne proteja de un pericol iminent, ci la acea frică psihologică, adânc înrădăcinată în subconștient, formată în urma unor traume, eșecuri sau alte evenimente care ne-au făcut să creăm în mintea noastră temeri iraționale.

Pe scurt, această frică despre care vorbim provine exclusiv din creierul nostru. De cele mai multe ori nu este necesară și nici măcar reală. În multe cazuri, ea există doar în capul nostru. Spre exemplu, în cadrul unui parc de distracții, trei persoane ar putea prezenta frica de a se daa într-un roller coaster, însă doar uneia să îi fie cu adevărat frică de acesta. Celelalte două ar putea să se teamă de fapt de înălțime sau de viteză și să le asocieze cu roller coaster-ul. Acest lucru se datorează faptului că fiecare dintre noi procesează ceea ce ar putea părea a fi același eveniment, traumă sau experiență în mod diferit.

Fricile, fobiile și temerile noastre se nasc adesea din experiențele noastre individuale, credințe, valori, educație și mediul în care am crescut și trăim. Practic, anumite frici pot fi învățate de la părinți sau familie, altele pot fi fondate din cauza unor credințe din copilărie sau din cauza unor traume emoționale. Din cauza acestor evenimente, vom ajunge să aplicăm teama și frica în mod inconștient în toate situațiile care se aseamănă cu ceea ce am trăit în copilărie sau în trecut.

 

Test – La ce nivel al zonei de confort te afli acum?

În cadrul acestui test de tip chestionar nu există răspunsuri corecte și răspunsuri greșite. Scopul acestui test este de a reflecta dacă sunt mai predominante trăsăturile de personalitate care sunt asociate cu depășirea limitelor și dorința de creștere personală, sau mai degrabă cele care te țin pe loc. Răspunsurile te vor ajuta să te cunoști mai bine și de aceea este extrem de important să fii 100% sincer atunci când dai un răspuns.

 

Întrebarea 1 – Când a fost ultima dată când am făcut ceva îndrăzneț în scopul dezvoltării mele personale?

a. Nu îmi amintesc

b. În ultima lună

c. În ultimele 6 luni

d. În ultimul an

 

Întrebarea 2 – Atunci când mă confrunt cu o situație care mă va face să mă simt inconfortabil, voi alege să:

a. Voi evita total situația

b. O să fiu prima persoană care face acel lucru inconfortabil

c. Găsesc o scuză pentru a evita situația

d. O voi face chiar dacă nu îmi doresc

 

Întrebarea 3 – De obicei, îmi urmez intuiția.

a. Rareori

b. Mereu

c. Ocazional

d. De obicei

 

Întrebarea 4 – Ceilalți mă consideră o persoană neconvențională?

a. Niciodată

b. Mereu

c. Poate

d. De obicei

 

Întrebarea 5 – Mi se pare o provocare să fac schimbări în viața mea.

a. Întotdeauna

b. Niciodată

c. De obicei

d. Ocazional

 

Întrebarea 6 – Scenariu: Sunt directorul generat al unei companii și trebuie să decid pe care dintre cei doi angajați îl voi concedia. Unul dintre ei este fratele meu, un angajat bun, dar nu cel mai bun și știu că situația lui financiară depinde de acest job. Celălalt angajat este foarte bun la locul de muncă, cu un dosar de angajare impecabil. Aș decide în favoarea fratelui?

a. Întotdeauna

b. Ocazional

c. De obicei

d. Niciodată

 

Întrebarea 7 – Când am o problemă sunt calm și pot găsi soluții cu ușurință.

a. Niciodată

b. Mereu

c. Ocazional

d. De obicei

 

Întrebarea 8 – În cazul unui proiect, persoana cu cele mai multe cunoștințe în domeniu ar trebui să fie lider, chiar dacă nu sunt eu acea persoană.

a. Niciodată

b. De obicei

c. Ocazional

d. Întotdeauna

 

Întrebarea 9 – În viața mea știu că am tot ce îmi trebuie pentru a avea grijă de mine însumi pe deplin. Consider că sunt mereu responsabil de ceea ce se întâmplă în viața mea, chiar dacă nu este vina mea.

a. Niciodată

a. Întotdeauna

c. Ocazional

d. De obicei

 

Întrebarea 10 – Obișnuiesc să îmi tot schimb poza de profil pe conturile de socializare, cum ar fi WhatsApp, Facebook, X (fosta Twitter), Instagram?

a. Foarte des

b. Ocazional

c. Destul de des

d. Niciodată

 

Întrebarea 11 -  În prezent, fac tot ceea ce pot, indiferent de obstacole sau de provocări, pentru a duce viața pe care mi-o doresc?

a. Niciodată

b. Întotdeauna

c. Ocazional

d. De obicei

 

Întrebarea 12 - Nu am nici o problemă cu planurile deschise (nespecifice)?

a. Niciodată

b. Întotdeauna

c. Ocazional

d. De obicei

Întrebarea 13 - Fac ceea ce fac pentru că sunt nevoit și nu văd prea multe alternative?

a. Întotdeauna

b. Niciodată

c. Ocazional

d. De obicei

 

Întrebarea 14 - Am mai participat la unele dintre următoarele activități: parașutism, bungee jumping, scufundări, parapantă, pilotajul de unul singur, escaladarea unui munte sau a unui vulcan, paintball, curse de mașini, speedboating, schi, plimbări în parcuri tematice mari, roller coaster sau altele similare?

a. Niciodată

b. Absolut și o fac ori de câte ori pot

c. Pur și simplu nu sunt interesat

d. Am încercat, dar niciodată

 

Întrebarea 15 - Dacă există ceva ce îmi doresc cu adevărat în viață, găsesc întotdeauna o modalitate să îl obțin. Am obiectivele mele și știu că le voi atinge.

a. Niciodată

b. Întotdeauna

c. Ocazional

d. De obicei

 

Întrebarea 16 - Nu pot începe proiecte noi în care simt că am puțină experiență, calificări sau fonduri?

a. Întotdeauna

b. Niciodată

c. De obicei

d. Ocazional

 

Întrebarea 17 - Am o anxietate, o teamă sau o fobie profundă care mă împiedică să mă bucur de lucrurile pe care aș vrea să le fac sau aș putea să le fac?

a. Adevărat

b. În trecut, da

c. Uneori

d. Niciodată

 

Întrebarea 18 - Nu-mi place să fiu în preajma persoanelor indecise.

a. Foarte adevărat

b. Ocazional adevărat

c. De obicei adevărat

d. Falsă

 

Întrebarea 19 – Îmi place să vizitez locuri noi?

a. Niciodată

b. Întotdeauna

c. Ocazional

d. De obicei

 

Întrebarea 20 - Mă simt inconfortabil în lipsa rutinei, în situații necunoscute și în a face lucruri pe care nu le fac de obicei?

a. Întotdeauna

b. Niciodată

c. Ocazional

d. De obicei

 

Întrebarea 21 - Practic jocuri și sporturi pentru distracție și mișcare, nu doar de dragul de a câștiga?

a. Niciodată

b. Întotdeauna

c. Ocazional

d. De obicei

 

Întrebarea 22 - Nu voi încerca sau spune lucruri pe care alții nu le-au spus  sau făcut înaintea mea.

a. Întotdeauna

b. Niciodată

c. De obicei

d. Ocazional

 

Întrebarea 23 - Dacă am o problemă ce trebuie rezolvată, mă confront cu ea cât mai curând posibil.

a. Niciodată

b. Întotdeauna

c. Ocazional

d. De obicei

 

Întrebarea 24 - Dacă nu știu întotdeauna răspunsul sigur, acest lucru nu mă împiedică să răspund. Spun mereu ceea ce cred că este cel mai bine și merg mai departe.

a. Niciodată

b. Întotdeauna

c. Ocazional

d. De obicei

 

Întrebarea 25 - Nu voi face anumite lucruri dacă există riscul să mă fac de râs.

a. Întotdeauna

b. Niciodată

c. De obicei

d. Ocazional

 

Întrebarea 26 – Dacă doctorul îmi recomandă să fac un anumit lucru, dar eu nu sunt de acord cu acesta, o să fac ce consider eu.

a. Adevărat

b. Fals

 

Întrebarea 27 – De obicei nu îmi fac griji dacă greșesc.

a. Adevărat

b. Fals

 

Întrebarea 28 - Dacă există ceva ce îmi doresc cu adevărat, cum ar fi începerea unei afaceri, caritate, a avea copii, o misiune personală, a mă muta în străinătate, a schimba sau a începe un nou loc de muncă sau o nouă carieră, continuarea studiilor, scrierea unei cărți, o intervenție chirurgicală, un tratament, terapie sau orice alt lucru relevant pentru mine, nu găsesc niciodată motive să amân această decizie.

a. Adevărat

b. Fals

 

Întrebarea 29 - Am încheiat cu succes o misiune personală profundă, care mi-a schimbat viața.

a. Adevărat

b. Fals

 

Întrebarea 30 - Dacă ceva trebuie finalizat sub presiunea timpului, de obicei nu mi se pare o problemă și, de fapt, am tendința de a mă descurca excelent sub presiune.

a. Adevărat

b. Fals

 

Întrebarea 31 - Știu că sunt bun în ceea ce fac și îmi place cine sunt. Nu am nevoie să mă justific, indiferent de ceea ce cred oamenii despre mine.

a. Adevărat

b. Fals

 

Punctaj:

Puncte pentru întrebările de la 1 la 25:

Răspunsul a. – 1 punct pentru fiecare răspuns

Răspunsul b. – 4 puncte pentru fiecare răspuns

Răspunsul c. – 2 puncte pentru fiecare răspuns

Răspunsul d. – 3 puncte pentru fiecare răspuns

Pentru întrebările de la 26 la 31:

Pentru răspunsurile de Adevărat – 2 puncte

Pentru răspunsurile de Fals – 1 punct

 

Rezultate:

1. sub 50 puncte – te afli în Zona de confort

Îți place să fii în zona de confort. Cel mai probabil nu îți place să îți asumi riscuri și îți este frică să nu greșești. Ești mai reticent la schimbări și tinzi să fii o persoană foarte precaută și anxioasă când vine vorba despre a-ți depăși propriile limite. Poate că aștepți momentul potrivit pentru a te schimba și a deveni cea mai bună versiune a ta.

 

2. între 51 și 74 puncte – te afli în Zona de teamă

Probabil că încă te "încălzești". Cauți să îți crești încrederea de sine și curajul de a te elibera de frică, anxietate și propriile limite. Ai un nivel mediu de frici și temeri, dar ești conștient de ele și îți dorești să scapi de ele. Cel mai probabil îți place să ieși puțin din zona de confort și îți place să încerci lucruri noi, dar într-un spațiu oarecum controlat, pentru a minimiza riscul și șansele de a da greș.

 

3. între 75 și 100 puncte – te afli în Zona de învățare

Ești deja în plină expansiune. Te simți pregătit pentru noi provocări și ai acel impuls care te va duce în Zona de creștere. Ai aceleași calități și abilități ca și persoanele din Zona de creștere, însă trebuie să fii mai consecvent. În general ești curajos și faci față provocărilor și de asemenea, nu te lași doborât de posibilele eșecuri sau greșeli. De obicei nu te preocupă judecățile celorlalți și îndrăznești să fii diferit. În general, te simți foarte confortabil cu asumarea de riscuri și îți place să ieși din zona de confort.

 

4. peste 100 de puncte – te afli în Zona de creștere sau Zona zero

Felicitări! Te afli în stadiul final. Te simți confortabil cu tine însuți și ai încredere deplină în forțele tale. Știi că provocările sunt o oportunitate de a te dezvolta și a crește personal și nu faci mare caz atunci când se întâmplă să greșești.

 dupa%20test.webp?1718358214898

Cum să îți schimbi gândirea pentru a te elibera de zona de confort?

În teorie ar putea părea simplu, însă în practică nu este atât de ușor să îți schimbi modul de a gândi. Totuși, acest proces este unul care merită și care te poate ajuta să te dezvolți și să crești într-un mod nemaipomenit. Până și schimbarea felului în care gândești este un mod prin care poți ieși din zona ta de confort. Creierul nostru poate fi comparat adesea cu un computer, prin capacitatea sa de a acumula o mulțime de date și informații. El este maleabil iar modul în care percepem anumite situații și evenimente poate fi schimbat prin intermediul neuroplasticității.

Schimbarea gândirii pentru a te elibera de zona de confort este un proces care implică angajament, perseverență și deschidere către schimbare. Aceasta necesită de asemenea, o abordare conștientă și strategică. Iată câteva tehnici eficiente care te pot ajuta să îți modifici mentalitatea și să ieși din zona de confort:

 

1. Recunoașterea și acceptarea fricii

Înainte de a ieși din propria zonă de confort, este important să îți conștientizezi temerile și să le accepți. Nimeni nu este perfect, la fel cum nimeni nu este lipsit de temeri. Frica de necunoscut este un lucru firesc, însă pentru a crește personal este important să o înfrunți. Poți încerca să faci o listă cu temerile tale, ori de câte ori conștientizezi una nouă și te poți gândi la soluții specifice despre cum să le înfrunți.

 

2. Setează-ți obiective realiste

Stabilește-ți obiective care să te scoată treptat din zona de confort, fără a te copleși. Începe cu pași mici și crește treptat dificultatea acestora, pentru a ieși din zona ta de confort. Stabilește obiective care sunt specifice, realizabile și relevante. Acestea te vor ajuta să îți creezi un plan pe termen lung.

 

3. Înlocuiește gândirea negativă cu cea pozitivă

Mentalitatea este extrem de importantă atunci când vine vorba despre depășirea fricilor și creșterea personală. Înlocuiește gândurile negative cu gânduri pozitive. Poți încerca s te concentrezi pe posibilele oportunități și nu pe posibilele consecințe. Dacă ai dificultăți în a gândi pozitiv și a fi mai optimist, citește articolul nostru: Importanța optimismului pentru atingerea succesului.

 

4. Învață să te adaptezi la schimbare

Schimbarea face parte din viață și este important să învățăm să ne adaptăm la ea. Învață să fii deschis la idei noi, să îți asumi riscuri și să înveți din greșeli. Consideră eșecurile ca pe oportunități de învățare și nu ca pe obstacole definitive. Cultivă o atitudine de curiozitate și dorință de a învăța. Întreabă-te "Ce pot învăța din această experiență?" în loc de "De ce mi se întâmplă asta?"

 

5. Practică mindfulness sau meditația

Practicile de mindfulness te ajută să rămâi prezent și să gestionezi mai bine stresul și anxietatea. De asemenea, meditația regulată poate reduce anxietatea și te poate ajuta să îți clarifici gândurile și obiectivele. Află mai multe despre tehnicile de mindfulness din articolul nostru: Mindfulness.

 

6. Practică recunoștința

Recunoștința este importantă întotdeauna pentru a-ți atinge scopurile și obiectivele. Încearcă să te concentrezi mereu pe lucrurile pozitive din viața ta și pe realizările obținute, oricât de mici ar fi. Recunoștința îți poate schimba perspectiva și te poate motiva să continui să ieși din zona de confort. Citește mai multe despre recunoștință în articolul nostru: Recunoștința - cheia unei vieți împlinite.

 

7. Fii răbdător cu tine însuți

Schimbarea mentalității este un proces de durată și nu se poate realiza peste noapte. Ea este un proces care necesită timp și efort. Fii răbdător cu tine însuți și amintește-ți că fiecare mic pas în direcția schimbării este un pas înainte.

 cum%20iti%20schimbi%20gandirea.webp?1718358253920

Cum să ieși din zona de confort?

1. Identifică zona de confort

Un prim pas extrem de important este să îți identifici zona de confort. Gândește-te la activitățile și rutina de zi cu zi care te fac să te simți confortabil și să nu vrei să le schimbi, pentru a nu-ți ieși din zona de confort. Poți chiar să faci o listă cu acestea pentru a ține cont de ele și pentru a le vizualiza mai ușor în procesul tău.

 

2. Încearcă lucruri noi

Poți încerca activități pe care nu le-ai mai făcut până acum, cum ar fi un nou hobby sau un sport. Vizitează locuri noi, întâlnește oameni noi și participă la evenimente diferite. De asemenea, poți încerca să îți schimbi rutina de zi cu zi. Spre exemplu, dacă de obicei mergi cu mașina la locul de muncă pe un traseu anume, încearcă în unele zile să schimbi traseul.

 

3. Fii deschis la schimbare

Odată ce ai început să ieși din zona de confort, fii deschis la schimbare și la noi oportunități. Fiind deschis către noi experiențe, vei putea să îți depășești limitele și să îți atingi potențialul maxim.

 

4. Asumă-ți riscuri

Cuvântul risc poate suna de multe ori prea îndrăzneț sau chiar periculos. Nu este vorba despre a-ți asuma riscuri care să îți pună sănătatea în pericol, ci mai degrabă riscuri care spă te ajute să te autodepășești. Este important să îți depășești frica de eșec și să încerci lucruri noi, chiar dacă există posibilitatea să nu ai succes din prima.

 

5. Învață din experiențele tale

Nu uita că fiecare pas pe care îl faci în afara zonei tale de confort îți va aduce lucruri noi de învățat și experiențe din care să reflectezi. Învață din acestea și folosește-le pentru a-ți crește încrederea și pentru a-ți extinde zona de confort.

 

Bibliografie

Cochrane, S. (2016). Your Creative Mind How to Disrupt Your Thinking, Abandon Your Comfort Zone, and Develop Bold New Strategies. The Career Press

Medium. (2023). The Comfort Zone: Exploring the Fear Zone, Learning Zone, and Growth Zone. Medium. https://medium.com/@mamaxjocyy...    

 

Acasa blogArticolul următor
Caută
Ultimele articole
Într-o societate axată pe perfecțiune, unde fiecare aspect al vieții noastre este atent comparat și examinat, unde standardele impuse de societate...
Carl Gustav Jung, cunoscut după numele de Carl Jung, a fost unul dintre cei mai mari și influenți psihologi și filozofi. Acesta a fost fondatorul...
În societatea modernă, sindromul impostorului a devenit o problemă din ce în ce mai întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele, indiferent...