Citate de Mihai Eminescu

Mihai Eminescu a fost un renumit poet, jurnalist și om de cultură român. Este considerat poetul național al României și una dintre cele mai importante voci din literatura română. Operele sale se caracterizează prin temele specifice precum natura, iubirea și moartea, poezia sa reflectând o reprezentare profundă a emoțiilor umane și a frumuseții naturii.

Pe lângă activitatea sa de poet, este mai puțin cunoscut și pentru activitatea sa ca și gânditor, lăsând în urmă o serie de rostiri ce au valoarea unor adevărate proverbe. De aceea, am selectat o listă cu câteva dintre cele mai valoroase și interesante citate ale lui Mihai Eminescu:

 

"Trecutul m-a fascinat întotdeauna. Cronicile şi cântecele populare formează, în clipa de faţă, un material din care culeg fondul inspiraţiunilor."

"Egalitatea nu există decât în matematică."

"Ocazia e iute la fugă şi leneşă la întors."

"Versurile se desprind de noi ca frunzele moarte de pe copaci..."

"Inimă foarte caldă şi minte foarte rece se cer de la un patriot, chemat să îndrepteze poporul său... Fanatismul iubirii patriei, cel mai aprig fanatism nu opreşte de fel ca creierul să rămâie rece şi să-şi îndrepteze activitatea cu siguranţă, să nimicească adevărata cauză a răului şi să o stârprească cu statornicie de fier."

"Stejarul creşte numai unde-i pământul bun, buruienile pretutindeni."

2.webp?1699349733573

"Menirea vieţii tale este să te cauţi pe tine însuţi."

"Între caracter şi inteligenţă nu ar trebui să existe alegere."

"Limba română la sine acasă e o împărăţie bogată, căreia multe popoare i-au plătit banii în aur. A o dezbrăca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de 1000 de ani, înseamnă a o face din împărăteasă cerşetoare."

"Şcoala trebuie să fie o gimnastică a minţii omeneşti, adică o continuă şi rodnică dezvoltare a inteligenţei umane."

"Poporul românesc, deşi destul de numeros pe faţa pământului, a rămas în urmă economiceşte şi în cultură, deci nu putea să întreprinză lupta pentru existenţă decât sub scutul unui rol istoric recunoscut de Europa şi congruent cu interesele ei."

"Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac."

"Pe când iubirea, de orice fel ar fi ea, luminează viaţa şi-i îndulceşte, ura o-ntunecă, o umple de amărăciune şi-o face nesuferită."

"Nu, dreptatea nu-i nimic fără putere."

"Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul."

"Munca unui om se poate plăti. Caracterul, cultura lui, nicicând."

"De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem."

"Moralitatea este pentru suflete identică cu sănătatea pentru trup!"

"Poate că povestea este partea cea mai frumoasă a vieţii omeneşti… cu poveşti ne leagănă lumea, cu poveşti ne adoarme… Ne trezim şi murim cu ele."

"Arta de a guverna e în România sinonimă cu arta de a amăgi poporul, de a-l cloroformiza cu utopii demagogice."

"Popor românesc, mari învăţături îţi dă ţie această întâmplare! Dacă fii tăi ar fi fost uniţi totdeauna atunci şi pământul tău strămoşesc rămânea unul şi nedespărţit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au dus la slăbiciune, te-au dus să-ţi vezi ruşinea cu ochii!"

"Mulţi lucrează, dar puţini gândesc."

"Omul are atâta libertate şi egalitate pe câtă avere are. Iar cel sărac e totdeauna sclav."

"Nu există oameni mai neînduplecaţi şi mai duri decât cei preocupaţi într-una de nefericirea lor."

"Am înţeles că un om poate avea totul neavând nimic şi nimic având totul."

3.webp?1699349770821

"Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei."

"Sărac e cel ce se simte sărac, căruia îi trebuie neapărat mai mult decât are."

"Oamenii se împart în două categorii: unii caută și nu găsesc, alții găsesc și nu sunt mulțumiți."

"Adevărul este stăpânul nostru, nu noi stăpânim adevărul."

"A exista înseamnă a suferi."

"Antitezele sunt viaţa."

"Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos."

"Nu explicaţiile ce se dau faptelor, ci faptele însele sunt adevărul."

"Adevărul este crud, dar numai el foloseşte."

"A aştepta să culegi altceva dintr-un pământ decât ceea ce a fost semănat în el, ar fi copilărie."

"Totul ia timp… și timpul ia tot."

"Dumnezeu nu e în cer, nu-i pe pământ; Dumnezeu e în inima noastră."

"Atingerea absolutului e fericirea supremă, iubirea împlinită e doar o treaptă spre fericire."

"Dacă nu pricepem ceva, să zicem mai bine că nu pricepem decât să-i dăm o explicație falsă."

"Câţi oameni sunt într-un singur om? Tot atâţia câte stele sunt cuprinse într-o picătură de rouă sub cerul cel limpede al nopţii."

"Ca să-ţi dai seama de nivelul culturii generale a unei naţii, trebuie să vezi ce idoli are."

"Ideea valorii este foarte relativă, căci fiecare o măsoară după interesul său."

"Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții."

"S-au zidit fără îndoială multe palate în București, s-a înmulțit numărul acelora care trăiesc numai în capitală sau numai în străinătate; țara muncește înzecit pentru a întreține absenteismul și luxul, precum și pătura numeroasă de oameni care și-au făcut din politică o profesie lucrativă."

"Sufletul omului e ca un val – sufletul unei naţiuni ca un ocean."

"Istoria omenirii este desfăşurarea cugetării lui Dumnezeu. Nu se mişcă un fir de păr din capul nostru fără ştirea lui Dumnezeu."

"Când te laudă lumea, ascult-o, numai lauda ce ți-o aduci tu singur n-o asculta. Vei vedea ce frumos se reduc laudele lumii la nimic și cum înveți a prețui exact valoarea propriilor tale acte."

"Cel mai mare păcat al omului este frica, spaima de a privi în faţă şi a recunoaşte adevărul."

"Când iubirea este, și ea este numai când e reciprocă absolută, va să zică universală; când iubirea e, aceasta e cu neputință și de e cu neputință, ea nu e decât cauza unei iubiri preînnoite și mai adânci încă de cum fusese-nainte."

"Dreptul este echilibrul voinţelor umane."

"Geniul, în zdreanţă sau în veşminte aurite, tot geniu rămâne!"

4.webp?1699349827159

"Fiecare om e o întrebare pusă din nou spiritului Universului."

"În fapt lumea-i visul sufletului nostru. Nu există nici timp, nici spaţiu - ele sunt numai în sufletul nostru. Trecut şi viitor e în sufletul meu, ca pădurea într-un sâmbure de ghindă, şi infinitul asemenea, ca reflectarea cerului înstelat într-un strop de rouă."

"Fiecare lucru poartă în sine însuşi măsura sa."

"Fiece popor şi fiece epocă stă pe umerii vremurilor trecute."

"O adevărată literatură trainică, să ne placă nouă şi să fie originală pentru alţii, nu se poate întemeia decât pe graiul viu al poporului nostru propriu, pe tradiţiile, obiceiurile şi istoria lui, pe geniul lui."

"Uitasem însă că tot ce nu e posibil obiectiv e cu putinţă în mintea noastră şi că, în urmă, toate câte vedem, auzim, cugetăm, judecăm nu sunt decât creaţiuni prea arbitrare a propriei noastre subiectivităţi, iar nu lucruri reale. Viaţa-i vis."

"Copilului nu aur, nu mătase, nu viaţă bună, ci iubire îi trebuie."

"Dacă poporul român dispare de pe faţa pământului şi rămâne o carte a lui Eminescu, lumea va şti cine au fost românii…" - Mircea Eliade

Acasa blogArticolul următor
Caută
Ultimele articole
Într-o societate axată pe perfecțiune, unde fiecare aspect al vieții noastre este atent comparat și examinat, unde standardele impuse de societate...
Carl Gustav Jung, cunoscut după numele de Carl Jung, a fost unul dintre cei mai mari și influenți psihologi și filozofi. Acesta a fost fondatorul...
În societatea modernă, sindromul impostorului a devenit o problemă din ce în ce mai întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele, indiferent...