Cum să fii fericit: Strategii și sfaturi practice

Fericirea este un concept extrem de complex și subiectiv, în funcție de personalitatea, scopurile, modul de gândire și experiențele fiecărei persoane în parte. Deși uneori poate părea greu de obținut, eliminarea așteptărilor și a importanței atât de mare pe care o dăm problemelor de zi cu zi, putem atinge propria fericire. Cu toții ne dorim să fim fericiți, iar din această cauză o mulțime de studii, cărți și articole definesc și  abordează tehnici și strategii pentru a atinge sentimentul de fericire. În acest articol îți oferim câteva sfaturi practice și strategii care te-ar putea ajuta să cultivi mai multă fericire în viața ta. 

prima%20poza.webp?1719222740052

Ce este de fapt fericirea? 

După cum spuneam în rândurile anterioare, fericirea poate fi simțită în o mie de moduri, fiind o experiență extrem de subiectivă, fiecare persoană simțind într-un mod unic fericirea. Fericirea este de multe ori asemănată și alte sentimente precum mulțumirea, satisfacția, sau împlinirea. Ea este adesea descrisă ca fiind o stare emoțională pozitivă de lungă durată, diferită de plăcerile de moment. Fericirea include o anume liniște interioară și o bunăstare generală. 

De-a lungul istoriei, filozofi, scriitori și mari gânditori ai tuturor timpurilor au încercat să aducă o definiție fericirii. Aristotel a definit fericirea ca fiind scopul suprem al vieții umane, realizat prin virtuți și printr-o viață bine trăită. De asemenea, Alexandre Dumas spunea că „Nu există nici fericire, nici nenorocire pe lume. Există doar compararea unei stări cu cealaltă și atâta totˮ, iar Dalai Lama menționează că „Fericirea nu vine de-a gata. Ea vine din propriile tale acțiuni.ˮ 

De asemenea, în starea de fericire, tindem să nu dăm o așa mare importanță aspectelor negative ale vieții și să ne concentrăm pe cele care ne aduc bucurie. Un foarte bun exemplu, este atunci când atingem un scop pe care ni l-am propus de mult și pentru care am muncit enorm. În momentul în care am atins acea fericire, mulțumirea și satisfacția că am reușit ceea ce ne-am propus, în starea aceea orice aspect negativ apare este tratat ca fiind ceva nesemnificativ și tindem să ne concentrăm pe ceea ce am realizat și pe a sărbători acest lucru.


Ce ne împiedică să fim fericiți?

Există și cazuri în care trăirea sentimentului de fericire este blocată de anumite evenimente și circumstanțe nefavorabile din viața noastră, precum boli, pierderea unei persoane dragi sau un eșec catastrofal. Totuși, deși tristețea și durerea fac și ele parte din viață, este important să ne le lăsăm să ne controleze. Altfel, vom rămâne blocați într-un ciclu toxic al negativității.

Adesea, ceea ce ne împiedică să fim fericiți suntem chiar noi înșine. Noi suntem cei care stăm în calea propriei fericiri prin compararea cu ceilalți, nemulțumirea constantă, perfecționismul toxic, așteptările nerealiste și concentrarea pe aspectele negative ale vieții, în locul celor pozitive. Iată câteva aspecte care ne împiedică din a fi cu adevărat fericiți:

1. Gândirea negativă și pesimismul

Să te aștepți mereu la ce e mai rău poate fi cel mai mare obstacol în calea fericirii tale. Pesimismul și gândirea negativistă constantă nu fac decât să te îndepărteze de fericire și stările pozitive asociate cu aceasta. Gândirea este cea mai importantă atunci când vine vorba despre a fi fericit. Concentrarea pe lucrurile bune din viața ta și gândirea optimistă te vor ajuta să te simți mai fericit. 


2. Stresul și anxietatea

Gândirea obsesivă asupra problemelor și eșecurilor, poate amplifica stresul și anxietatea. Fericirea este asociată cu calmul și încrederea că orice s-ar întâmpla, în final totul va fi bine. Pentru a fi cu adevărat fericit, este important să te concentrezi pe lucrurile frumoase din viața ta și nu pe ceea ce a mers prost în trecut sau ar putea merge prost în viitor.


3. Perfecționismul exagerat

Perfecționismul exagerat este extrem de toxic, fiind o „boalăˮ cu care se confruntă extrem de multe persoane în zilele noastre. Standardele impuse de societate, în ceea ce privește cum ar trebuie să arătăm , să ne comportăm și ce situație financiară sau amoroasă ar trebui să avem, devin extrem de obositoare, frustrante și de multe ori nerealiste. Pentru a fi fericit este important să te bucuri de ceea ce ai, să nu îți formezi niște așteptări nerealiste față de propria persoană și să privești mereu partea plină a paharului.


4. Așteptările nerealiste

Crearea de așteptări nerealiste poate fi extrem de toxică. Multe persoane tind să pretindă de la propria persoană anumite lucruri care nu sunt tocmai realizabile sau de care nu aude fapt nevoie pentru a fi fericiți. Acest lucru duce la un ciclu toxic, din care este greu să ieși. Tindem să ne promitem că după ce vom realiza un anumit lucru vom fi cu adevărat fericiți, însă după ce atingem acel scop, ne vom dori și mai mult și mai mult, punând mereu aceeași condiție a fericirii, pe care nu o vom simți pe deplin, de fapt, niciodată.


5. Compararea constantă cu ceilalți

Compararea constantă cu succesul și realizările altora poate duce la sentimente de inadecvare socială și gelozie. De asemenea, aceste comparații pot duce și la scăderea stimei de sine. De cele mai multe ori, această comparare și nemulțumire de sine provine din utilizarea excesivă a rețelelor sociale, unde marea majoritate a persoanelor prezintă o viață perfectă, pentru a crea niște aparențe și standarde nerealiste, provocând astfel frustrare și neîncredere de sine în cazul celorlalți.

ce%20ne%20impiedica.webp?1719222827880

Sănătatea mintală și fericirea

Sănătatea mintală și fericirea sunt strâns legate și au o influență reciprocă una asupra celeilalte. O stare bună generală a sănătății mintale poate favoriza starea de fericire, în timp ce la rândul său, fericirea poate contribui la o sănătate mintală îmbunătățită.

Depresia, anxietatea și stresul sunt cele mai întâlnite afecțiuni care nu lasă loc sentimentelor de fericire. Ele ne afectează gândurile, emoțiile, comportamentele împingându-ne adesea spre sentimente de tristețe, îngrijorare și nemulțumire. Deși anumite persoane au o predispoziție genetică în ceea ce privește aceste afecțiuni și anumite experiențe de viață sau obiceiuri nesănătoase pot influența apariția lor, ele pot fi combătute prin îmbunătățirea mentalității, adoptarea gândirii pozitive și încurajarea experiențelor care ne aduc bucurie.


Sănătatea fizică și fericirea

Sănătatea fizică și fericirea sunt și ele strâns legate, fiecare influențând-o și susținând-o pe cealaltă. O bună sănătate fizică poate contribui la menținerea stării de fericire, iar fericirea poate îmbunătăți sănătatea fizică. De aceea, exercițiile fizice sunt extrem de indicate, ele fiind răspunzătoare pentru eliminarea endorfinelor, sau „hormoni ai fericiriiˮ. De asemenea, sănătatea fizică se află în strânsă legătură cu sistemul imunitar. Un sistem imunitar puternic susține astfel fericirea și starea de bine generală, prin reducerea riscului de boli și afecțiuni fizice. Pentru o funcționare bună a corpului și o sănătate fizică bună, sunt importante alimentația sănătoasă, hidratarea și odihna. Acestea îmbunătățesc starea de bine generală și cresc șansele fericirii.

Sănătatea fizică și fericirea sunt interconectate și se susțin reciproc. Prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, cum ar fi alimentația echilibrată, activitatea fizică regulată, somnul adecvat și gestionarea stresului, putem îmbunătăți atât sănătatea fizică, cât și nivelul de fericire. Menținerea unei stări de bine fizice și mentale contribuie la o viață mai împlinită și echilibrată.


Mituri despre fericire

1. Fericirea provine din lucrurile materiale

De câte ori am auzit expresii precum „Doar oamenii bogați sunt fericiți cu adevăratˮ sau „Când o să fiu bogat o să fiu cu adevărat fericitˮ. Aceste afirmații nu sunt altceva decât toxice, condiționând fericirea de un scop care s-ar putea să nu fie atins niciodată. Merită cu adevărat să trăiești toată viața alergând după fericire, ca la final să nu te mai poți bucura de aceasta? Fericirea este o alegere conștientă, zi de zi, de a te bucura de ceea ce ai. Dorința de a te dezvolta și a crește nu este deloc un lucru rău, însă condiționarea fericirii doar pentru momentul în care vei avea aceste lucruri, este.

De asemenea, este important de reținut că lucrurile materiale, deși pot contribui la fericire, oferă acest sentiment doar pe o anumită perioadă sau doar pe moment. Adevărata fericire provine din interior. Adevăratele sentimente de fericire și bucurie provin din experiențe și realizări mult mai importante decât achiziționarea unor bunuri materiale.


2. Trebuie să evităm emoțiile negative pentru a fi fericiți

Multe persoane consideră că persoanele fericite au parte doar de emoții pozitive tot timpul și nu simt niciodată tristețe, durere, stres sau alte emoții considerate negative. Acest lucru nu poate fi mai departe de adevăr. Emoțiile negative fac parte din viață. Fără a simți emoții negative, nu vei putea să te bucuri de adevărat de cele pozitive. De asemenea, neacceptarea sau evitarea emoțiilor negative duce la frustrări și probleme mentale în timp. Diferența dintre oamenii fericiți și cei care aleg să fie nefericiți este că persoanele fericite aleg să vadă mereu partea plină a paharului, caută soluții în loc să se plângă și se concentrează pe ceea ce este bun și frumos în viața lor. Persoanele fericite sunt conștiente că fericirea este o alegere și aleg să fie fericite zilnic.


3. Odată ce voi reuși o anumită realizare, voi fi fericit

Această mentalitate este una dintre cele mai toxice, legate de fericire. Este important de reținut că, deși poate părea ciudat, fericirea este o alegere conștientă și nu doar o stare care apare și dispare în mod complet aleatoriu. Noi suntem singurii care ne influențăm nivelul de fericire. Atunci când alegem să ne concentrăm pe ceea ce avem deja, pe realizările noastre de până acum și suntem recunoscători de momentul prezent, vom putea fi cu adevărat fericiți. Condiționarea fericirii în favoarea unui scop este extrem de toxică și ne poate bloca într-un cerc vicios din care este foarte greu de ieșit. De obicei tindem să minimizăm mulțumirea și fericirea în momentul în care atingem scopul mult dorit și să ne concentrăm pe unul nou, condiționându-ne din nou fericirea pentru un nou obiectiv. Astfel, vom fi mereu în goana după ceva și nu vom fi niciodată cu adevărat fericiți.


4. Fericirea depinde de circumstanțe

Deși circumstanțele pot influența temporar starea de spirit, fericirea de durată este mai mult legată de atitudinea, perspectivele și comportamentele noastre. Cultivarea recunoștinței, a rezilienței și a unei mentalități pozitive poate avea un impact semnificativ asupra prelungirii sentimentului de fericire. Ea este dependentă de circumstanțe doar dacă noi alegem să se întâmple astfel. Dacă ne agățăm mereu de circumstanțele negative și ignorăm ceea ce este bun și frumos în viețile noastre, nu vom putea fi niciodată cu adevărat fericiți.


5. Doar când ești tânăr poți fi fericit

De multe ori auzim de la persoanele mai în vârstă vorbe precum „Eu sunt bătrân, nu îmi mai arde mie de această experiențăˮ sau „Dacă eram tânăr aș fi putut face acest lucruˮ. Persoanele în vârstă și unii adulți tind să își minimizeze fericirea pe care o pot experimenta la o vârstă mai înaintată. Acest lucru este o alegere inconștientă în defavoarea lor, privându-i de la fericire, din cauza unor credințe limitative. Este important de reținut că fericirea nu are vârstă și poate fi experimentată fără doar și poate și de persoanele adulte sau mai în vârstă.


6. Fericirea ține de noroc

Singurul noroc de care ai nevoie pentru a fi fericit este să fii conștient că fericirea stă în propriile mâini. Multe persoane consideră că doar oamenii norocoși sunt fericiți, însă acest aspect nu poate fi mai departe de adevăr. Norocul este ceva relativ, sentimentul fericirii nu este. Cel mai adesea, persoanele considerate norocoase, sunt așa pentru că au o atitudine pozitivă față de tot ceea ce se întâmplă în viața lor și atrag astfel experiențe care le aduc fericire și o stare de bine generală.


7. Trebuie să fii într-o relație ca să fii fericit

Este important întotdeauna să nu ne bazăm fericirea pe prezența altei persoane în viața noastră. Ea poate contribui la fericirea noastră generală, dar nu trebuie să fie principala noastră sursă de fericire. Acest lucru creează dependență și poate duce chiar la o relație toxică. De asemenea, fericirea este o experiență personală, subiectivă. Ea este trăită diferit și unic de fiecare persoană în parte. Fericirea trebuie să aibă loc mai întâi la nivel individual, înainte de a o împărtăși cu cei din jurul nostru. De aceea, este important ca mai întâi, noi să ne simțim fericiți în compania propriei persoane, și mai apoi în compania celorlalți din jurul nostru.

mituri.webp?1719222865528

De unde provine fericirea? 

Deși fericirea provine dintr-o varietate de factori interni și externi, ea poate fi cultivată mai întâi interior, pentru a fi reflectată ulterior și exterior. Fericirea provine dintr-o multitudine de surse care interacționează și se influențează reciproc. Înțelegerea acestor factori și cum să le gestionăm poate ajuta la cultivarea unei vieți mai fericite și împlinite. Prin adoptarea unor practici și obiceiuri sănătoase, menținerea relațiilor pozitive și gestionarea eficientă a gândurilor și emoțiilor, putem influența pozitiv nivelul nostru de fericire.


Sfaturi pentru a fi mai fericit

1. Practicarea recunoștinței

Practicarea recunoștinței este o modalitate excelentă prin care putem deveni mai conștienți de lucrurile bune din viața noastră. Rostirea unor afirmații încărcate de recunoștință, precum mulțumirea pentru faptul că te-ai trezit astăzi și ai o nouă zi în fața ta, că ești sănătos, că ai un cămin, ai bani pentru a te întreține, ai în jurul tău persoane care te iubesc, ai anumite realizări personale de care te simți mândru, sau orice altceva pentru care te simți recunoscător. Reamintirea tuturor acestor lucruri te va ajuta să apreciezi mai mult ceea ce ai deja și să devii mai fericit. Citește mai multe în articolul nostru despre recunoștință – Recunoștința: Cheia unei vieți împlinite.


2. Menținerea unui stil de viață sănătos

Menținerea unui stil de viață sănătos este esențial pentru a fi fericit. Sănătatea este cel mai de preț lucru și aceasta stă la baza fericirii. De aceea, este important să avem grijă de corpul și mintea noastră, pentru a fi fericiți. Odihna, alimentația sănătoasă, hidratarea, mișcarea și menținerea sănătății emoționale și mintale sunt toate aspecte esențiale care încurajează starea de fericire generală.


3. O viață socială și relații sănătoase

Relațiile cu cei din jur formează o parte extrem de importantă a vieții noastre. De la colegii de muncă cu care interacționăm zilnic sau prietenii de-o viață, până la membrii familiei și partenerul de cuplu, relațiile noastre trebuie să încurajeze starea de fericire și nu să o compromită. Menținerea unor relații satisfăcătoare, sănătoase și profunde încurajează starea de fericire a indivizilor. În schimb, relațiile toxice, pline de certuri, neînțelegeri și dependențe nu fac decât să preia energia unei persoane asupra lor și să nu o lase să se concentreze pe fericirea personală.


4. Cultivarea optimismului și a gândirii pozitive

O mentalitate pozitivă și o atitudine optimistă sunt esențiale pentru cultivarea fericirii în viețile noastre. Fără acestea, fericirea nu poate exista, deoarece ea provine de cele mai multe ori chiar din mentalitatea noastră. Concentrarea pe aspectele pozitive din viață, recunoașterea oportunităților și o perspectivă pozitivă per total asupra vieții, îmbunătățesc starea generală și încurajează sentimentul de fericire. Citește mai multe despre optimism în articolul nostru – Importanța optimismului pentru atingerea succesului.


5. Trăirea în momentul prezent

Trăirea în momentul prezent este esențială pentru cultivarea fericirii. Datorită acestui fapt, putem observa cu ușurință oportunitățile care ne apar în cale și ne putem concentra mai ușor pe lucrurile frumoase din prezent. Reamintirea constantă a greșelilor din trecut sau regretarea că anumite experiențe frumoase din trecut au luat sfârșit nu fac decât să împiedice fericirea. De asemenea, gânditul prea mult la ce ar putea merge prost în viitor cauzează anxietate și stres. Trăirea în momentul prezent poate fi practicată prin tehnici precum meditația sau mindfulness. Află mai multe despre mindfulness din articolul nostru – Mindfulness.


6. Dezvoltare personală continuă

O dezvoltare personală continuă aduce fericire în viața unei persoane prin mai multe moduri. Aceasta ne face să ieșim din zona de confort, ne sporește stima și încrederea de sine și ne ajută să ne îmbunătățim starea generală. Poți participa la cursuri, ateliere sau poți citi cărți pe subiecte care te interesează. Învățarea continuă poate aduce satisfacție personală și poate îmbunătăți stima de sine. De asemenea, nu uita să aloci timp hobby-urilor și pasiunilor tale. Activitățile care îți fac plăcere pot aduce bucurie și împlinire în viața ta.


7. Îngrijire față de propria persoană

Nu în ultimul rând, un aspect important pentru cultivarea fericirii este să aloci timp îngrijirii personale. Prin îngrijire personală, nu ne referim doar la aspectul fizic, ci și la partea mentală și emoțională. Nu uita să îți acorzi timp pentru a te relaxa și pentru a face lucrurile care îți plac și îți aduc bucurie. Îngrijirea de sine este esențială pentru menținerea unui echilibru între muncă și viața personală. De asemenea, este important să nu te suprasoliciți, nici la locul de muncă, dar nici în viața personală pentru a nu ajunge în starea de burnout. Învață să stabilești limite sănătoase în relații și la locul de muncă pentru a preveni epuizarea și stresul. Citește mai multe despre burnout în articolul nostru – Sindromul Burnout: Cum îl prevenim și cum îl combatem?

sfaturi.webp?1719222898962

Acasa blogArticolul următor
Caută
Ultimele articole
Într-o societate axată pe perfecțiune, unde fiecare aspect al vieții noastre este atent comparat și examinat, unde standardele impuse de societate...
Carl Gustav Jung, cunoscut după numele de Carl Jung, a fost unul dintre cei mai mari și influenți psihologi și filozofi. Acesta a fost fondatorul...
În societatea modernă, sindromul impostorului a devenit o problemă din ce în ce mai întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele, indiferent...