De la temător la Excelent în Comunicare

324069751_1181025969450547_8938177545815076829_n.jpg?1682582072748Înțeleg teama, emoția, tensiunea pe care le simți de fiecare dată când ai de ținut o prezentare. Dar.. hei! E perfect normal să le simți. Bucură-te de asta, și hai să învățăm să le înțelegem. Pentru ca fiecare act de comunicare de-al tău să fie cu SENS. Să te bucuri faptul că simți, arăți și ești relaxare și încredere.

Aș vrea să te întreb ceva. Ai văzut un film fain în ultima perioadă? Măcar unul trebuie să fi văzut. Cu siguranță ai vorbit despre el cu entuziasm Le-ai povestit și prietenilor la o cafea, la  masă. Sigur ai pus multă pasiune acolo. Aveai emoții? Nu cred. De ce nu aveai? Făceai public speaking, totuși. Te simțeai bine pentru că erai relaxat. Nu te simțeai amenințat, vulnerabil. Aveai informația, nu te simțeai judecat, nici nu încercai să impresionezi ”publicul”. Te bucurai de moment. Și nu te gândeai la ce poate fi în neregulă cu tine. 

Acum hai să ne întoarcem la prezentările pe care le ai de făcut. La teama pe care o simți acolo și la supărătoarele ticuri verbale (aaaaa) - știi că e cel mai comun. Îl ai și tu? Imediat îți explic ce e cu el. 

Dar hai să vorbim despre teamă. Știi de ce ți-e teamă? 

Pentru că nu ești sigur de informația pe care o spui. Nu ai facut editarea informației, și e mult prea multă. Și are cifre.

Si nu știi nici dacă e relevantă, nici dacă se înțelege, nici nu ai exersat-o suficient. Și nici nu crezi că oamenii vor avea răbdare cu tine, nici dacă te vor plăcea. Pentru că îți pasă prea mult de tine și nu de ei. Pentru că transformi comunicarea într-o presiune prea mare pentru umerii tăi prea mici. Și ce rost mai are să încerci? Și dacă ești ”forțat” să încerci ai gijă să le spui celorlați că ”tu nu ești un mare vorbitor”. 

Ce poți face astfel încât să nu îți mai fie teamă?

Așa cum verifici un mail de câteva ori înainte să dai SEND- la fel faci și cu prezentarea. Ai emoții dacă scrii un mail important cu ochii închiși? Cred că da. Așadar, de ce nu ai avea dacă apari în fața oamenilor nepregătit/ă? Fără un mesaj clar? Fără o prezentare lucrată? Nici gând. Hai să începem treaba. 

Scrii ideile principale, ce mesaje vrei să comunici, verifici cine e în public, clarifici contextul prezentării tale, scrii prezentarea, o exersezi de zeci de ori. Adaugi imagini PPT care susțin cuvintele tale, care vin în completare. Și frânturi din conversații relevante cu clienții. Poveștile care susțin ideile tale. Le vor ține minte toti ceilalți. Ei nu au nevoie să știe toate informațiile pe care le știi tu. Așa că datoria ta e să alegi ce vor afla și ce nu. Vorbitorii grozavi fac ce faci tu pe culoar când îți pui o cafea și te întâlnești cu un coleg. Comunică relaxat, firesc, natural. O să vezi ca emoțiile dispar în proporție de 80 la sută. 

Bine, bine, dar ce ne facem cu AAAAAA - urile care apar? De ce apar?

Când nu ne simțim confortabil, corpul nostru dă tot felul de semnale. AAAAA acești oameni se uită insistent la mine. Deci trebuie să umplu un gol și să vorbesc în continuu. Și nu mai facem pauză. Și atunci...surpriză. Apar aaaa-urile. Pentru că ne chinuim să ne amintim multă informație pe care să o spunem repede, cautăm cuvinte complicate, ne gândim să nu spunem și fix atunci se întâmplă pe dos. Apar des și atunci când avem de ținut o prezentare în engleză și totul se derulează în mintea noastră ca într-un film de groază ai cărui protagniști suntem. 

Am soluții pentru tine

 Pauzele în vorbire și exercițiul filmat sunt cele două elemente care te vor ajuta să ai mai multă încredere în tine și mai puține ticuri verbale. Nu e nevoie să mă crezi pe cuvânt. Doar să încerci tot ce ți-am recomandat

Nu au rost grijile, fricile, temerile. Voi fi lângă tine să te ghidez pas cu pas, să vorbim despre soluții, despre cum transformăm emoția, despre încredere și mesaj coerent. Pentru că o bună comunicare nu este despre mine și despre tine. Ci despre cei cărora le vorbim.

   
Mădălina.


Caută
Ultimele articole
Într-o societate axată pe perfecțiune, unde fiecare aspect al vieții noastre este atent comparat și examinat, unde standardele impuse de societate...
Carl Gustav Jung, cunoscut după numele de Carl Jung, a fost unul dintre cei mai mari și influenți psihologi și filozofi. Acesta a fost fondatorul...
În societatea modernă, sindromul impostorului a devenit o problemă din ce în ce mai întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele, indiferent...