Ikigai – conceptul japonez care te ajută să îți descoperi menirea în viață


Într-o lume plină de presiuni constante din partea societății, găsirea unui scop și a împlinirii profunde poate genera adesea anxietate și dezamăgire. Conceptul japonez "Ikigai" oferă o perspectivă profundă asupra unei vieți pline de sens, împlinire și bucurie. Înrădăcinat undeva între pasiune, misiune, și vocație, Ikigai vine în ajutor persoanelor care încă nu și-au descoperit scopul sau menirea în viață, fiind un mod excelent prin care putem trăi cu un sentiment de satisfacție profundă și împlinire.

În acest articol, prezentăm și explicăm esența Ikigai, explorând originile, principiile și aplicațiile sale practice.

 

Ce înseamnă „Ikigai”?

Ikigai este definiția expresiei "un motiv pentru a fi", provenind din limba japoneză. Cuvântul ikigai este compus din termenul "iki", care se referă la "viu" sau "viață" și "gai" care se poate traduce ca și "beneficiu" sau "valoare". Împreună, cele două cuvinte formează o expresie care se referă la ceea ce dă valoare, sens sau scop vieții tale.

 

Unde și când a apărut acest concept?

Filozofia japoneză ikigai datează încă din perioada anilor 794 și 1185. Se spune că acest concept ar fi apărut pe insula Okinawa. Okinawa este o insulă japoneză situată la sud de continent, cel mai mare număr de persoane de peste 100 de ani din lume. Ikigai joacă un rol major în cultura insulei Okinawa.

 

La ce te poate ajuta Ikigai-ul?

Se spune că orice persoană are un ikigai. Descoperirea ikigai-ului tău propriu te poate ajuta să îți concepi stilul de viață ideal pe plan personal și profesional,  să creezi un echilibru sănătos între cele două planuri, să îți urmezi visele, să te bucuri de locul de muncă pe care îl ai și să lucrezi cu plăcere, având o viață împlinită și fericită la un nivel mai profund, pe toate planurile. Se spune că atunci când îți găsești ikigai-ul și îi înțelegi semnificația, ești aliniat cu ceea ce ți-ai dorit să faci și cu ceea ce lumea din jurul tău are nevoie să faci.

 

Care sunt cele 4 principii?

1. Ce iubești

2. La ce ești bun

3. De ce are nevoie lumea

4. Pentru ce poți fi plătit

 

Diagrama ikigai ajută la vizualizarea acestui concept, arătând cele patru calități principale care se suprapun. Astfel, punctul central al diagramei, unde este scris "ikigai", în care toate cele patru cercuri se suprapun este ikigai-ul tău. Practic, găsind intersecția dintre cele patru principii vei știi că ești aproape de sensul vieții tale, sau poate chiar îl vei găsi prin intermediul acestei diagrame.

 ikigai%20webp.webp?1698669026354

La ce referă fiecare principiu?

1. Ce iubești să faci?

Acest concept se referă la acele lucruri care îți aduc cea mai mare bucurie în viață și care te fac să te simți că trăiești cu adevărat. Pentru a găsi răspunsul la această întrebare trebuie să te gândești foarte bine și să pătrunzi în profunzimile minții și sufletului tău, fără a lua în considerare celelalte 3 concepte (dacă ești bun la asta, dacă lumea are nevoie de acel lucru sau dacă poți fi plătit pentru asta).

Exemple: Îți place să scrii poezii sau povești, adori să desenezi și să pictezi, îți place să cânți, să te machiezi, să mergi pe munte, să călătorești, etc.

 

2. La ce ești bun?

Această concept vrea să scoată la iveală talentele sau abilitățile tale, indiferent dacă ești sau nu pasionat de ele. Prin aceste talente sau abilități, se enumeră hobby-urile tale, calificările pe care le ai sau talentele pe care le-ai demonstrat de la o vârstă fragedă.

Exemple: Ești o persoană empatică, ai o voce bună, ai abilități sportive, te pricepi la desen, ai un simț estetic foarte dezvoltat, ești un bun comunicator, ai carismă, etc.

 

3. De ce are nevoie lumea?

Pentru acest concept va fi nevoie să te deconectezi puțin de la analiza ta interioară și să privești puțin în jurul tău. Poți observa de ce au nevoie oamenii din jurul tău (familie, prieteni, colegi, vecini, etc.), luând în considerare nevoile pe care aceștia le exprimă sau pe care le poți deduce din comportamentul și atitudinea lor.

Exemple: un produs inovator, mai multă compasiune și înțelegere, un stil de viață mai sănătos, etc.

 

4. Pentru ce poți fi plătit?

Acest concept se referă și el la o analiză a mediul extern. Trebuie să te documentezi și să afli pentru ce ai putea fi plătit din talentele, abilitățile sau pasiunile tale. Nu uita să iei în considerare și anumite aspecte economice precum starea economică a țării tale, gradul de solicitare al pasiunilor/abilităților tale și concurența.

Exemple: Îți poți deschide o firmă care se ocupă cu fotografia, te poți angaja ca și designer grafic, îți poți începe cariera în muzică postând pe Youtube, etc.

 

Iată cum îți poți pune în aplicare ikigai-ul, de îndată ce l-ai descoperit:

1. Începe cu obiective mici

După ce te-ai hotărât cu privire la obiectivele tale anuale, încearcă să le împarți în obiective mai mici. Acestea pot fi lunare sau săptămânale. Cheia succesului este să faci pași mici până vei reuși să îți atingi obiectivele pe termen lung.

 

2. Planifică-ți sarcinile și obiectivele

Acum că ți-ai făcut o listă mentală cu obiectivele și sarcinile tale, trece-le pe foaie. Planifică din timp ceea ce îți dorești să faci și ține-te de planificare. Poți folosi un calendar sau o aplicație specială pentru a nu uita sau omite nimic.

 

3. Creează legături

Se știe că relațiile interumane te pot ajuta să ajungi acolo unde îți dorești. Încearcă să iei legătura cu persoane specializate din domeniul care te interesează sau interacționează cu comunitățile care sunt interesate de același domeniu ca și tine.

 

În concluzie, trăind într-o lume care adesea acordă prioritate realizărilor externe și succesului material, Ikigai ne amintește să căutăm o conexiune mai profundă cu noi înșine și cu lumea din jurul nostru. Însumând pasiunea, talentul, valorile și nevoile celor de lângă noi, putem debloca un sentiment profund de bucurie și putem duce o viață cu adevărat împlinită. Să ne amintim că drumul spre descoperirea scopului nostru este un efort pe tot parcursul vieții. Acest proces necesită introspecție și dorința de a accepta schimbarea. Adoptând principiile Ikigai, putem naviga prin complexitatea vieții moderne cu un sentiment de claritate, scop și chiar bucurie.

 

Acasa blogArticolul următor
Caută
Ultimele articole
Într-o societate axată pe perfecțiune, unde fiecare aspect al vieții noastre este atent comparat și examinat, unde standardele impuse de societate...
Carl Gustav Jung, cunoscut după numele de Carl Jung, a fost unul dintre cei mai mari și influenți psihologi și filozofi. Acesta a fost fondatorul...
În societatea modernă, sindromul impostorului a devenit o problemă din ce în ce mai întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele, indiferent...