Inteligența emoțională

Inteligența emoțională a devenit o abilitate extrem de importantă în zilele noastre, fiind indispensabilă atât în viața de zi cu zi, cât și la locul de muncă. Ea este esențială în interacțiunile umane profunde, precum relația cu familia, relațiile de cuplu sau relațiile de prietenie, dar și în cele mai puțin profunde precum cele de la locul de muncă sau interacțiunile de zi cu zi. Această abilitate este esențială pentru a avea relații sănătoase, a lua decizii eficiente și a face față stresului și dificultăților vieții.

Inteligența emoțională este o abilitate care se poate dezvolta, iar acest proces este unul de durată și poate ajunge să se desfășoare chiar pe tot parcursul vieții.

 

Ce este inteligența emoțională?

Inteligența emoțională se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții, precum și emoțiile celorlalți. Aceasta implică abilități precum empatia, conștientizarea de sine, autoreglarea și comunicarea eficientă. Dezvoltarea inteligenței emoționale poate duce la îmbunătățirea relațiilor, la o mai bună luare a deciziilor și la bunăstarea generală. Aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de EQ.

 

Care sunt componentele inteligenței emoționale?

Se spune că inteligența emoțională este alcătuită din 4 componente generale:

 inteligen%C8%9Ba%20emo%C8%9Bionala.webp?1701957044546

1. Autocunoașterea

Autocunoașterea se referă la procesul prin care ne putem identifica și înțelege propriile gânduri, emoții și comportamente. Acest concept permite o înțelegere mai profundă a punctelor forte, a slăbiciunilor și a motivațiilor, ceea ce poate contribui la creșterea și dezvoltarea personală.

 

2. Autogestionarea

Acest concept se referă la capacitatea de a ne putea controla și gestiona propriile gândurile, emoții și comportamente, pentru a ne putea adapta la diferite situații, fie ele mai plăcute sau mai puțin plăcute și pentru a obține rezultatele dorite. Această caracteristică poate fi extrem de benefică pentru a putea face față stresului, pentru a ne calma în situațiile tensionate și pentru a ne îmbunătăți starea în momentele grele.

 

3. Empatia

Empatia este un concept extrem de important, care nu trebuie să lipsească din viața niciunei persoane. Empatie înseamnă capacitatea de a înțelege și chiar resimți emoțiile altor persoane. Ea ne ajută să avem relații de calitate, să fim mai buni și mai înțelegători, să ne punem în locul altora și să le oferim sprijin în momentele grele.

 

4. Abilitățile sociale

Prin abilități sociale, putem enumera capacitatea de a interacționa eficient cu ceilalți, de a comunica deschis și de a rezolva conflictele într-un mod constructiv. Aceste abilități ne ajută să construim relații sănătoase și să colaborăm cu ceilalți.

 

Cum să îți dezvolți inteligența emoțională?

În urma stabilirii celor 4 componente ale inteligenței emoționale (autocunoașterea, autogestionarea, empatia, abilitățile sociale), experții au integrat alte 10 competențe pentru fiecare categorie, care pot fi învățate și care permit performanțe remarcabile la locul de muncă sau ca lider:

Influen%C8%9Ba.webp?1701957079229

1. Conștientizarea emoțiilor

Conștientizarea emoțiilor se referă la procesul prin care ne putem identifica propriile emoții și pe ale celor din jurul nostru. Acest procedeu ne ajută să înțelegem mai bine ce simțim și de ce simțim aceste emoții.

 

2. Gestionarea emoțiilor

Acest concept se referă la capacitatea de a putea controla și gestiona propriile emoții într-un mod sănătos și constructiv. Gestionarea emoțiilor poate fi extrem de benefică pentru a putea face față stresului, pentru a ne calma în situațiile tensionate și pentru a ne îmbunătăți starea în momentele grele.

 

3. Adaptabilitatea

Adaptabilitatea este o abilitate care se referă la capacitatea unei persoane de a se adapta la situații, locuri și persoane noi. Pentru a fi adaptabil, trebuie în primul rând să dai dovadă de deschidere către nou, flexibilitate și schimbare. Adaptabilitatea permite navigarea eficientă prin situațiile noi, depășirea provocărilor și să îmbrățișarea oportunităților de creștere.

 

4. Orientarea spre succes

Orientarea spre realizare se referă la tendința sau motivația unde a obține cu orice preț succesul, prin stabilirea unor obiective și o dorință puternică de a obține rezultatele dorite. Aceasta implică o căutare permanentă a creșterii personale și profesionale. Persoanele cu o orientare ridicată spre realizare prezintă adesea caracteristici precum persistența, determinarea și dorința de a accepta provocări. Aceștia se concentrează pe stabilirea și atingerea obiectivelor și obțin satisfacție din realizările lor.

 

5. Abordarea optimistă

Optimismul este întotdeauna o alegere bună. O abordare optimistă îți poate oferi încredere în tine și în calitățile tale, dar și un parcurs mult mai ușor către îndeplinirea obiectivelor tale. De asemenea, optimismul poate avea diverse beneficii, precum o motivație sporită, o stare generală mai bună și o mut mai puternică adaptare în perioadele de stres sau momentele de cumpănă.

 

6. Conștientizarea organizațională

Acest concept se referă la abilitatea de a citi curenții emoționali și relațiile dintr-un grup pentru a identifica factorii de influență, rețelele sociale create și dinamica din cadrul organizației. Conștientizarea organizațională ajută la orientarea strategiei pentru atingerea obiectivelor în orice organizație sau rețea, indiferent de context.

 

7. Influența

Influența se referă la capacitatea sau puterea de a influența gândurile, convingerile, atitudinile sau comportamentele altora. Aceasta implică abilitatea de a convinge, motiva sau ghida indivizi sau grupuri spre o anumită direcție sau rezultat. Este adesea asociată cu capacitatea de a inspira sau de a crea schimbare în rândul celorlalți.

 

8. Gestionarea conflictelor

Abilitatea de a știi cum să gestionezi un conflict în așa fel încât ambele părți să fie mulțumite este o abilitate extrem de importantă în societatea noastră. Părerile sunt de multe ori diferite, iar caracterele puternice vor avea mereu ceva de spus. De aceea, abilitatea de a gestiona într-un mod avantajos un conflict este un mare atuu, atât în viața personală, cât și pe plan profesional.

 

9. Munca în echipă

În zilele noastre, abilitatea de a lucra într-o echipă este extrem de căutată. Acest concept presupune implicare, comunicare, respect, înțelegere și sprijin reciproc pentru atingerea țelului comun. Membrii unei echipe trebuie să se pună de acord cu împărțirea sarcinilor, coordonarea eforturilor și valorificarea punctelor forte ale fiecărui membru al echipei pentru a maximiza productivitatea și a obține rezultatele dorite.

 

10. Leadership-ul inspirațional

Leadership-ul inspirațional este un concept care se referă la motivarea și inspirarea celorlalți, pentru ca fiecare persoană să își atingă potențialul maxim și să își depășească propriile așteptări, în scopul atingerii unui obiectiv comun. Un bun lider știe întotdeauna cum să-și motiveze și să-și gestioneze echipa pentru a o duce pe drumul spre succes.


Modalități de a dezvolta inteligența emoțională

Inteligența emoțională poate fi dezvoltată prin autocunoaștere, practică și experiență. Unele modalități de a dezvolta inteligența emoțională includ:

1. Reflectarea asupra propriilor emoții

Nu uita să ai răbdare cu tine și să îți acorzi timpul necesar pentru a te gândi la emoțiile tale, ce le-a provocat și cum te-au afectat pe tine sau pe cei din jur. Încearcă să îți identifici tiparele emoționale și să încerci să îți îmbunătățești abilitățile emoționale pe viitor.

 

2. Comunicarea deschisă

Comunicarea deschisă și sinceră este unul dintre fundamentele unei relații. Nu uita să asculți mereu cu atenție ce are de spus cealaltă persoană și arată interes față de emoțiile și experiențele altor persoane. De asemenea, încearcă să fii sincer și deschis în exprimarea propriilor sentimente și nevoi.

 

3. Rezolvarea eficientă a conflictelor

Învață să gestionezi conflictele într-un mod constructiv, prin ascultare activă, empatie și căutarea soluțiilor care să satisfacă nevoile tuturor.

 

4. Acordarea de timp pentru propria persoană

Acorda o mare atenție nevoilor tale emoționale și asigură-te că ai grijă de tine și de sănătatea ta, atât fizic, cât și mental și emoțional. Nu uita să te pui pe primul loc și să nu te suprasoliciți.

 

Importanța inteligenței emoționale

De multe ori nu suntem conștienți de acest aspect, însă inteligența emoțională joacă un rol semnificativ în viața noastră. Iată de ce este atât de importantă:

1. Conștientizarea de sine

Inteligența emoțională ne ajută să ne înțelegem pe noi, prin conștientizarea și acceptarea propriilor reacții și emoții. De asemenea, prin dezvoltarea abilităților de inteligență emoțională, ne putem afla mult mai ușor punctele tari și punctele slabe, dar și valorile și principiile noastre. Această conștientizare de sine ne permite să facem alegeri favorabile și să luăm decizii mai bune, care se aliniază cu obiectivele, valorile și principiile noastre.

 

2. Relații de calitate

Fie că vrem sau nu, inteligența emoțională este prezentă în toate interacțiunile și relațiile noastre, fie ele mai profunde sau mai superficiale. De aceea, este extrem de important să o folosim, pentru a putea empatiza cu persoanele din jurul nostru și pentru a le putea înțelege mai bine comportamentele, stările și emoțiile. Acest aspect, ajută la rezolvarea eficientă a conflictelor sau chiar prevenirea lor și duce la o mai bună comunicare cu cei din jur.

 

3. Bunăstare generală

Se știe că inteligența emoțională are numeroase beneficii atât pentru individ, cât și pentru cei din jur. La nivel personal, dezvoltarea inteligenței emoționale duce la o stare de bine generală. Ea ne ajută să gestionăm stresul, să ne reglăm emoțiile și să ne descurcăm mai bine în fața provocărilor. De asemenea, ea promovează înțelegerea și acceptarea de sine.

 

4. Succes

Inteligența emoțională este adesea asociată cu succesul în diferite domenii ale vieții, inclusiv relațiile personale, avansarea în carieră și realizările academice. Ea ne îmbunătățește capacitatea de a ne descurca în societate, de a ne adapta la situații noi și de a lua decizii benefice.

 

5. Abilități de lider

Indiferent că este vorba de o funcție importantă sau doar de a lua inițiativa într-un grup, se știe că pentru a fi un bun lider ai nevoie de un coeficient de EQ ridicat. Liderii cu o inteligență emoțională ridicată pot inspira și motiva membrii echipei lor, pot construi relații puternice și pot gestiona eficient conflictele. Aceștia sunt mai predispuși să creeze un mediu de lucru pozitiv și să încurajeze colaborarea între membrii echipei.

 

Inteligența emoțională la locul de muncă

Inteligența emoțională în cadrul locului de muncă este adesea subestimată, însă ea este de fapt extrem de importantă pentru succesul profesional și o bună colaborare cu colegii și șeful. Dincolo de sarcinile propriu-zise, succesul unei companii stă în angajații săi (emoții, interacțiuni, relații). Iată cum te poți folosi de inteligența emoțională pentru a avea succes la locul de muncă:

 inteligen%C8%9Ba%20emo%C8%9Bionala%202.webp?1701957167792

1. Recunoaște și înțelege-ți emoțiile:

La baza succesului profesional se află înțelegerea și recunoașterea propriilor emoții. Încearcă să treci printr-un proces de introspecție, pentru a-ți răspunde la întrebări precum: Cum mă simt în legătură cu colegii mei și cu mediul de lucru?, Care este starea mea generală?, Cum îmi afectează cele două performanța la locul de muncă?, Îmi las emoțiile negative să îmi afecteze performanța profesională?

 

2. Răspunde, nu reacționa:

Persoanele inteligente emoțional refuză să reacționeze impulsiv la incidentele neplăcute. Ele în schimb preferă să își acorde câteva momente în care să își analizeze emoțiile și cauza acestora, după care aleg cum să reacționeze la incident într-un mod avantajos.

 

3. Ascultă activ:

Pentru a avea parte de succes la locul de muncă, este esențial să fii un bun ascultător. De multe ori, colegii tăi pot transmite mesaje nonverbale, prin limbajul trupului, tonul vocii și expresiile faciale. Nu uita să acorzi o mare atenție limbajului nonverbal dar și celui verbal, prin întrebări și răspunsuri aprobatoare.

 

4. Fii flexibil:

Flexibilitatea este o abilitate extrem de importantă în cadrul locului de muncă, fiind foarte căutată de angajatori în rândul candidaților. De aceea, nu uita să fii deschis, să comunici eficient și să fii pregătit pentru provocări.

 

5. Fii empatic:

Empatia la locul de muncă este esențială pentru o colaborare de succes cu colegii și șeful tău. Nu uita că și ei sunt oameni, au zile mai bune și zile mai puțin bune. Anumite reacții sau comportamente pe care le vor avea ei față de tine nu sunt o reflecție a ta, ci a lor. De aceea, este important să fii înțelegător și să nu ții pică nimănui.

 

6. Adoptă mentalitatea de campion:

Nu uita că aplicarea inteligenței emoționale la locul de muncă necesită timp și eforturi consistente. De aceea, străduiește-te să îți îmbunătățești continuu abilitățile emoționale, adaptabilitatea și abilitățile interpersonale. Învățând din experiențe și perfecționându-te vei obține beneficii pe termen lung.

 

Legătura dintre EQ și IQ

IQ (coeficientul de inteligență) și EQ (coeficientul emoțional) sunt două concept extreme de întâlnite în psihologie și dezvoltare personală. IQ, sau coeficientul de inteligență, se referă la abilitățile cognitive ale unei persoane, cum ar fi raționamentul logic, rezolvarea problemelor și abilitățile analitice. Acesta este măsurat de obicei prin intermediul unor teste standardizate. Pe de altă parte, EQ, sau Coeficientul emoțional, se referă la inteligența emoțională a unei persoane. Acesta implică abilitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții, precum și abilitatea de a empatiza cu și de a înțelege emoțiile altora. EQ este important pentru construirea de relații, pentru o comunicare eficientă și pentru a lua decizii solide bazate pe conștientizarea emoțională.

Niciunul dintre cele două concepte nu este mai bun sau mai important, fiecare are rolul său în evaluarea capacităților unei persoane. În schimb, cele două trebuie să meargă mână în mână pentru ca o persoană să se dezvolte, atât pe plan personal cât și profesional, să aibă succes în relații, să se cunoască și să se accepte pe sine și să reușească să își atingă obiectivele pentru a trăi o viață fericită și împlinită.

Este important  de remarcat faptul că atât IQ-ul, cât și EQ-ul pot fi dezvoltate și îmbunătățite în timp, prin învățare, practică și autoreflectare. Lucrând în mod activ la îmbunătățirea ambelor aspecte ale inteligenței, ne putem maximiza potențialul și putem obține o viață echilibrată și împlinită.

 

Care sunt semnele inteligenței emoționale?

Inteligența emoțională se compune din mai multe abilități și comportamente, la care se poate lucra pentru a ajunge să ai un nivel ridicat de EQ. Iată câteva dintre semnele care denotă un nivel ridicat de inteligență emoțională:

Persoanele care au un EQ ridicat sunt persoane care își recunosc emoțiile, înțeleg legătura dintre emoții și felul în care se comportă, acționând mereu cu tact și păstrându-și calmul în situațiile tensionate. Aceste persoane aleg să nu fie impulsive și își gestionează emoțiile în avantajul lor. Ele sunt capabile să empatizeze și să îi înțeleagă pe cei din jurul lor și emoțiile lor, chiar și atunci când aceștia nu reușesc. De asemenea, o persoană care posedă un coeficient ridicat de EQ, se va descurca mereu cu persoanele dificile și va face față stresului și presiunii, descurcându-se cu brio într-o echipă.

În schimb, persoanele cu un EQ scăzut, se vor simți mereu neînțeleși, atât de cei din jur, cât și de ei înșiși, considerând mereu că ceilalți sunt de vină și le vor mereu răul. Ele se supără ușor, nu se pun niciodată în pielea celorlalți și devin copleșiți de emoțiile lor și ale celor din jur.


Bibliografie

Wellable, 2023, Emotional Intelligence In The Workplace, accesat 6 Decembrie 2023, https://www.wellable.co/blog/e...

Goleman D. & Boyatzis E. R., 2017, Emotional Intelligence Has 12 Elements. Which Do You Need To Work On?, Harvard Business Review, accesat 6 Decembrie 2023, https://hbr.org/2017/02/emotio...

Harvard Professional Development, 2019, How To Improve Your Emotional Intelligence, accesat 6 Decembrie 2023, https://professional.dce.harva...



Acasa blogArticolul următor
Caută
Ultimele articole
Într-o societate axată pe perfecțiune, unde fiecare aspect al vieții noastre este atent comparat și examinat, unde standardele impuse de societate...
Carl Gustav Jung, cunoscut după numele de Carl Jung, a fost unul dintre cei mai mari și influenți psihologi și filozofi. Acesta a fost fondatorul...
În societatea modernă, sindromul impostorului a devenit o problemă din ce în ce mai întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele, indiferent...