Mama, tata vă înțeleg dar nu sunt de acord cu asta! Hai să găsim altă cale

Sunt oare posibile și alte căi în comunicarea cu părinții?  E doar ”că ei” sau deloc dacă nu se întâmplă așa?

Știu că te-ai confruntat cu situații ”imposibile” de multe ori. Când orice ai spus ca să te aperi, a fost inutil și folosit împotriva ta. Ei s-au supărat și tu te-ai închis mai tare în tine. 
Că totul să se schimbe ai nevoie să accesezi un instrument valoros.

Vrei să știi care este acesta?

Ascultarea. Să asculți ce spun fără să judeci și fără să îți spui că ai făcut tu ceva greșit. Adică să ”nu o iei personal” și în același timp să te gândești la punctul lor de vedere. Știu că poți să faci asta și cred că vei face o încercare. 
Gândește-te ce ai câștigat până acum din opusul situației, când te-ai supărat, când ei s-au supărat, când te-ai retras și ți-ai spus că ”nu o să înțeleagă niciodată așa că mai bine nu le mai spun nimic”.
Și din păcate, când tu alegi să nu le spui ce gândești și cum este pentru tine ceea ce zic sau fac ei, ei înțeleg că pentru tine este in regulă așa, că nu te deranjează și că pot să facă și data viitoare la fel. Iar tu înțelegi că nu se vor schimba niciodată și că ceea ce simți tu nu este important pentru ei.

Ține cont de asta pe tot parcursul procesului de schimbare pe care vrei să o aduci în viața ta: 

a) Opiniile diferite nu înseamnă că una e bună și alta greșită.
b) Opiniile diferite sunt bune și duc spre schimbare. În bine!
c) Reacția lor...e doar a lor. Nu a ta. Vine din experiențe din trauma proprie, din teamă, din dorința de a te proteja. 

PAȘI PENTRU A LE OFERI PĂRINȚILOR TĂI FEEDBACK, NU CRITICĂ

1. Primul pas. Scoate agenda și fă o listă.  Poți să scrii toate lucrurile care te deranjează, pe care părințîi tăi le fac, dar simți că vă îndepărtează.  Acum, alege acel lucru care “arde”, acela care îți stă pe suflet și pe care dacă l-ai discuta cu ei, tu ai fi mai liniștit și mai puțin în defensivă când ești cu ei. Următorul lucru de făcut este să alegi un moment potrivit și pentru tine și pentru ei pentru a purta discuția. 

2. Începe prin a le spune că nu îți este ușor să spui ceea ce urmează și că, deși nu sunteți obișnuiți să purtați discuții de genul acesta, dorești să le spui ceva important pentru tine și că ai nevoie că ei să asculte până termini și apoi o să asculți și ceea ce au ei de zis.

3. Când vorbești cu ei, asigură-te că vorbești despre tine și despre cum te-ai simțit tu sau cum te-a impactat o anumită situație. Nu este despre faptul că ei au greșit, este despre tine și cum a ajuns la tine ceva ce au făcut sau au zis ei. Profită de momentul acesta și spune tot ceea ce zis pe acest subiect, nu încerca să îi menajezi, scopul este acela de a face diferit. I-ai menajat pană acum și nu ai vrut să îi superi și ai ajuns în punctul acesta. Alege diferit! 

4. Află motivul pentru care ei au zis sau au făcut acel lucru. Fii curios de ceea ce-ți spun ei! Renunța la ceea ce tu știi deja despre ei și reacțiile lor. Doar ascultă și versiunea lor. Dacă în timp ce îi asculți simți că ceva din ceea ce spun ei te face să intri în defensivă, folosește întrebările “De ce simt nevoia să mă apăr?”  “Ce anume vreau să protejez?” 

5. Atunci când simți că intri în defensivă, le poți cere să reformuleze ceea ce au spus “Nu cred că înțeleg la ce anume te referi exact. Poți, te rog, să mai spui o data că să mă asigur că am înțeles bine ceea ce-mi spui?”  Acest lucru te ajută de asemenea să păstrezi discuția ancorată în prezent. În plus, să-ți reamintești constant că, o să ai și tu ocazia să spui cum stau lucrurile pentru tine.

6. Dacă totuși simți că începi să iei lucrurile personal și că nu poți continua discuția, le poți spune exact așa “Este important pentru mine să avem o discuție în care să facem diferit decât până acum și să înțelegem lucruri unii despre alții, și-mi dau seama că acum o iau personal și nu ajută. Putem să reluăm discuția… (alegi tu dacă peste 30 de minute sau în altă zi). 

7. Acum ai ajuns la momentul în care să le spui cum ai vrea să se întâmple diferit pe viitor. Cum sau ce ar fi in regulă pentru tine de acum înainte pentru ca relația voastră să funcționeze. 

Știu că subiectele sunt sensibile pentru tine, știu că te simți rănit și neînțeles de multe ori. Dar unica modalitate prin care viața oamenii chiar și părinții tăi, sau mai ales părinții tăi vor face lucrurile altfel, este comunicarea. Să stăpânești comunicarea înseamnă să stăpânești jocul vieții iar atunci când ești în controlul reacțiilor și vieții tale, lucrurile bune nu contenesc să se oprească. 

Acasa blogArticolul următor
Caută
Ultimele articole
Într-o societate axată pe perfecțiune, unde fiecare aspect al vieții noastre este atent comparat și examinat, unde standardele impuse de societate...
Carl Gustav Jung, cunoscut după numele de Carl Jung, a fost unul dintre cei mai mari și influenți psihologi și filozofi. Acesta a fost fondatorul...
În societatea modernă, sindromul impostorului a devenit o problemă din ce în ce mai întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele, indiferent...