Public speaking

În zilele noastre, abilitățile de comunicare eficientă au devenit mai importante ca niciodată. Fie că ești o persoană care dorește să exceleze în carieră sau una care caută să se dezvolte personal, stăpânirea artei de a vorbi în public îți poate deschide uși către nenumărate oportunități.

Public speaking-ul este o abilitate valoroasă care poate aduce beneficii importante în diverse aspecte ale vieții. Fie că este vorba de a face o prezentare la locul de muncă, de a ține un discurs la un eveniment special sau chiar de a participa la o dezbatere, vorbitul în public eficient poate ajuta la transmiterea ideilor într-un mod eficient, influențarea opiniei altor persoane și la consolidarea încrederii de sine. A vorbi în public nu înseamnă doar a ține un discurs, ci este vorba de captivarea unui public, transmiterea mesajului cu încredere, folosirea logicii și a emoțiilor pentru a influența și convinge, adoptarea unui limbaj corporal pozitiv și crearea unui impact în viețile celor care te ascultă.


Cuprins

Semnificația termenului "Public speaking" sau vorbitul în public

Scopul Public speaking-ului

Mari oratori din istorie și cum au influențat aceștia ceea ce este astăzi Public speaking-ul

Beneficii ale Public speaking-ului

Sfaturi și idei pentru a deveni un public speaker de succes

Sfaturi pentru a combate frica și anxietatea


 2.webp?1698755806028


Semnificația termenului "Public speaking" sau vorbitul în public

Putem defini termenul de "Public speaking" ca și vorbitul în fața unui public, cunoscut pe vremuri ca și oratorie. Vorbitul în public a fost studiat înca de pe vremea Greciei și Romei Antice, unde marii gânditori l-au analizat ca fiind o parte centrală a retoricii. Astăzi, arta vorbirii în public a evoluat, datorită noilor tehnologii, putând fi realizată și prin intermediul online, precum ar fi videoconferințele, prezentările multimedia și alte forme netradiționale de prezentare.

 

Scopul Public speaking-ului

Principalul scop al discursului în public este de a provoca o schimbare în gândurile sau acțiunile audienței, dar public speaking-ul poate avea o mulțime de alte scopuri, în funcție de nevoile vorbitorului sau ale ascultătorilor. Principalele scopuri ar putea fi educația și dezvoltarea pe plan personal sau profesional, persuasiunea și divertismentul.

 

Mari oratori din istorie și cum au influențat aceștia ceea ce este astăzi Public speaking-ul

Aristotel a fost unul dintre cei mai mari filozofi ai lumii, provenind din Grecia Antică. Pe lângă filozof, Aristotel a fost și unul dintre primii oratori, devenind apoi profesor de oratorie. Una dintre cele mai importante idei ale sale, în ceea ce privește arta vorbitului în public a fost aceea că oratorii trebuie să îmbine întotdeauna logica (Logos), credibilitatea (Ethos) și emoția (Pathos). Lucrările lui Aristotel au devenit o parte esențială în educația în domeniul artelor liberale în timpul Evului Mediu și al Renașterii.

Aristotel a avut multe scrieri în domeniul oratoriei, însă una dintre cele mai faimoase scrieri ale sale, "Retorica", a fost folosită mult timp ca bază a învățării pentru arta de a vorbi în public. În lucrările sale, retorica este actul de a convinge public o audiență. Acesta a împărțit retorica în vorbitor, subiect sau punctul de vedere al discursului și audiență. De asemenea, acesta a clasificat oratoria în trei tipuri: politică, folosită pentru a convinge și influența oamenii și opinia politică a acestora, criminalistică, folosită de obicei în drept și ceremonială, care recunoaște pe cineva într-o manieră pozitivă sau negativă.

Confucius, filozoful reprezentativ al Chinei Antice a fost o altă mare personalitate care a influențat arta oratoriei. China antică a avut un început întârziat în ceea ce privește implementarea Retoricii. Retorica chineză antică prezintă legături puternice cu vorbirea în public modernă, deoarece aceasta acorda o mare importanță eticii. Retorica chineză antică avea trei obiective: utilizarea limbajului pentru a reflecta sentimentele și emoțiile, pentru a fi mai eficient și mai de impact și ca "instrument estetic".

O diferență semnificativă dintre retorica chineză și cea occidentală este accentul pus pe persuasiune, stfel că în retorica chineză, liderii de stat sunt audiența, în timp ce în retorica occidentală, cetățenii sunt audiența. O altă diferență este faptul că în retorica chineză, vorbitorul nu se concentrează asupra propriei credibilități, ci se concentrează asupra colectivității, împărtășind experiențe personale și stabilind o legătură.


 4.webp?1698755967541


Beneficii ale Public speaking-ului:

1. Comunicare eficientă:

Vorbitul în public îmbunătățește abilitățile de comunicare, permițând exprimarea gândurilor, ideilor și opiniilor în mod clar și convingător. Această abilitate este valoroasă în relațiile personale, în mediile profesionale și în interacțiunile sociale.


2. Avansarea în carieră:

Abilitățile de vorbire în public sunt foarte căutate în multe profesii. Capacitatea de a prezenta idei cu încredere, de a face prezentări și de a atrage un public poate deschide uși către noi oportunități și avansare în carieră.

 

3. Influență și convingere:

Vorbirea în public le permite indivizilor să influențeze și să îi convingă pe alții. Fie că este vorba de convingerea colegilor, a clienților sau chiar a șefilor tăi, abilitatea de a articula idei în mod convingător poate duce la negocieri, vânzări și colaborări de succes.

 

4. Consolidarea încrederii de sine:

Vorbirea regulată în fața unui public ajută la consolidarea încrederii și a stimei de sine. Depășirea tracului de scenă și primirea unui feedback pozitiv poate stimula încrederea în abilitățile proprii, ceea ce duce mai departe la creșterea încrederii de sine în toate domeniile vieții.

 

5. Crearea de rețele și conexiuni:

Vorbitul în public oferă oportunități de a intra în contact cu persoane care gândesc la fel, experți din industrie și potențiali mentori. Construirea unei rețele prin intermediul discursurilor publice poate duce la conexiuni valoroase, colaborări și creștere profesională.

 

6. Dezvoltare personală:

Vorbitul în public  ne provoacă să ieșim din zona de confort, să ne înfruntăm temerile și să ne dezvoltăm. Acest proces încurajează creșterea personală, autocunoașterea și capacitatea de a ne adapta la diferite situații.

 

7. Dezvoltarea leadership-ului:

Vorbitul în public este adesea asociat cu leadershipul. Capacitatea de a comunica eficient idei și de a-i inspira pe alții este o abilitate crucială pentru liderii din orice domeniu.

 

Sfaturi și idei pentru a deveni un public speaker de succes:

Dacă ai aflat care sunt avantajele public speaking-ului și ți-ai dat seama că îți dorești să devii un speaker de succes, îți oferim o serie de sfaturi și idei care îți pot fi de ajutor pentru a ajunge acolo unde îți dorești.


 3.webp?1698756014127


1. Începe cu discursuri mai scurte și audiențe mai mici

Nu trebuie să te aventurezi din prima la ore în șir de vorbit în fața unui public numeros. Începe ușor, creează-ți experiență și cu timpul vei ajunge să ai curajul și abilitățile necesare să poți purta un discurs perfect în fața unui public.

 

2. Cunoaște bine subiectul

Este foarte important să cunoști foarte bine subiectul pe care vrei să îl abordezi. Acest lucru creează încrederea publicului față de tine și îți va da un plus de siguranță. Dacă bați câmpii ai toate șansele să primești un feedback negative din partea oamenilor care te ascultă, aspect care ar trebui evitat.

 

3. Exersează înainte

Chiar și cel mai experimentat vorbitor în public are nevoie de exercițiu pentru un discurs perfect. Încearcă să simulezi desfășurarea discursului tău acasă, în fața oglinzii sau în fața unor persoane apropiate ție. Acest lucru te poate ajuta să îți obseri limbajul corporal și să modifici lucrurile de care nu ești sigur sau mulțumit.

 

4. Descoperă-ți audiența

Este mult mai probabil să te simți mai confortabil în fața unui public pe care îl cunoști. De aceea, încearcă să afli cât mai multe despre ascultătorii tăi. Acest lucru te va ajuta să îți determine cea mai potrivită alegere a cuvintelor, a nivelului de informații și a modelului de organizare.

 

5. Fii atent la feedback și adaptează-te

Rămâi concentrat asupra publicului. Fii atent la reacțiile lor, și ajustează mesajul pe măsură, rămânând flexibil.

 

6. Fii autentic

Conectarea cu publicul poate fi mult mai ușoară atunci când ești tu însuți. Lasă-ți personalitatea să strălucească și fii cât mai autentic. Încearcă să arați emoție atunci când porți un discurs și poți chiar să inserezi umorul din când în când. Poveștile sau anecdotele personale îți pot îmbunătăți prezentarea. Publicului îi place, în general, o notă personală într-un discurs.

 

7. Nu evita contactul vizual

Într-o conversație este întotdeauna necesar contactul visual. El exprimă încredere și oferă impresia că ești ascultat. Dicursul tău se bazează practice pe o conversație cu publicul, așa că nu uita să te uiți în ochii persoanelor cărora le vorbești și evită să îți ții mereu privirea pe suportul scris.

 

8. Concentrează-te și asupra limbajului nonverbal

Limbajul nonverbal este extreme de important atunci când comunici. Acesta poate să deranjeze ascultătorii atunci când nu este sincronizat cu mesajul transmis. Ba chiar, de multe ori comunicarea nonverbală transmite cea mai mare parte a mesajului. De aceea, este important să fii atent la limbajul nonverbal pe care vrei să îl transmiți.

 

9. Vorbește liber cât de mult se poate

Citirea unui scenariu prestabilit sau a unui slide de pe Power Point va distruge legătura interpersonal pe care trebuie să o realizezi cu publicul tău. O scurtă schiță poate fi de ajuns pentru a-ți împrospăta memoria și pentru a te menține pe subiectul propus.

 

10. Pregătește materiale audio-vizuale adecvate

Ține cont de faptul că suportul audio-vizual al prezentării tale nu trebuie să îți acapareze discursul. Oamenii au venit să te asculte pe tine vorbind, nu să se uite la filmulețe sau să asculte muzică. Acestea ar trebui să îți îmbunătățească sau să clarifice conținutul, nu să preia atenția de la discursul tău.

 

Dacă îți dorești sfatul unui public speaker cu experință în domeniu, poți accesa și celelalte articole pe acest subiect, în care Andy Szekely și Mădălina Samoilă îți împărtășesc informații valoroase din experiența lor ca public speaker: Cum poți deveni un speaker autentic și De la temător la Excelent în Comunicare

 

Sfaturi pentru a combate frica și anxietatea:

Frica sau anxietatea de a vorbi în fața unui public sunt lucruri care se întâmplă frecvent multor persoane aflate la început de drum în ceea ce privește public speaking-ul. De aceea, pentru a te ajuta să depășești această temere am selectat câteva sfaturi care cu siguranță îți vor fi de ajutor.


 5.webp?1698756175700

1. Îmbracă-te frumos

Sunt multe persoane care se simt mult mai încrezătoare atunci când le place cu ceea ce s-au îmbrăcat și au dedicat niște timp acestei alegeri. De asemenea, încearcă să alegi o ținută potrivită pentru evenimentul în cadrul căruia vei ține discursul. O ținută frumoasă și potrivită îți va da un boost de încredere în tine și te va ajuta să performezi mult mai bine.

 

2. Rămâi pozitiv

Poate cel mai important aspect în ceea ce privește combaterea anxietății și a fricii de a vorbi în fața unui public este gândirea pozitivă. Încearcă să vezi partea plină a paharului și evită să îți creezi așteptări negative în legătură cu ce s-ar putea întâmpla.

 

3. Notează undeva câteva citate/gânduri inspiraționale

Citatele inspiraționale îți pot fi de mare ajutor în situațiile de acest tip. Ele îți pot da încredere și te pot ajuta în lupta cu frica față de vorbitul în public. Acestea îți pot aminti că ești capabil să realizezi orice îți propui și că atitudinea și gândirea pozitivă sunt întotdeauna o alternativă potrivită.

 

4. Vorbește cu o persoană apropiată

Sună un prieten sau pe cineva foarte apropiat ție care ar putea să te liniștească și să te încurajeze. O discuție cu o persoană dragă îți poate spori încrederea în tine și te poate face să simți că ești capabil de orice în câteva minute, așa că fii deschis și alege o persoană de încredere căreia îi poți mărturisi emoțiile și stările prin care treci și care te poate ajuta să ții discursul pe care ți-l dorești.

 

5. Repetă-ți discursul încă o dată

Frica și anxietatea de a vorbi în fața unui public pot fi ameliorate prin repetarea discursului tău. Astfel, vei vedea că știi exact ceea ce trebuie să spui și că ești destul de pregătit pentru a a avea o prestație de succes. În cazul în care mai ai mici scăpări, le poți remedia pentru a te simți pregătit și sigur pe tine.

 

6. Meditează pentru a te relaxa și a-ți goli mintea

Meditația poate fi un exercițiu perfect pentru anxietate și teamă. Prin meditație îți relaxezi atât mintea, cât și corpul, astfel încât atunci când vei intra pe scenă vei fi mult mai degajat și pozitiv.

 

7. Exerciții de respirație

Exercițiile de respirație pot fi extrem de benefice în reducerea stresului și a anxietății. Poți să încerci să introduci în rutina ta dinaintea unui discurs în fața unui public numeros exerciții de respirație pentru a scăpa de anxietate și stres.

6.webp?1698756207390

Iată un exemplu de exercițiu de respirație extrem de eficient:

1.       Inspiră numărând în minte rar de la 1-4, (1, 2, 3, 4)

2.       Menține retenția pe plin timp de 4 secunde (numărați în minte)

3.       Expiră numărând în minte rar de la 1-4, dând afară tot aerul inspirat.

4.       Menține retenția pe vid timp de 4 secunde (numărați în minte)

5.       Continuă respirațiile menționate la punctele 1 - 4 timp de 10 minute.

 

În concluzie, vorbitul în public este o abilitate care poate fi dezvoltată și stăpânită cu practică și dedicare. Urmând sfaturile și tehnicile discutate în acest articol, îți poți spori abilitatea de a ține discursuri și prezentări de impact. Vorbitul în public nu înseamnă doar transmiterea de informații, ci este vorba de conectarea cu un public, de inspirarea acestuia și de a lăsa un impact de durată. Cu dedicare și un angajament, oricine poate deveni un vorbitor în public competent și încrezător. Așadar, acceptă provocarea, exersează și lăsă-ți vocea să se facă auzită.    

 

Acasa blogArticolul următor
Caută
Ultimele articole
Într-o societate axată pe perfecțiune, unde fiecare aspect al vieții noastre este atent comparat și examinat, unde standardele impuse de societate...
Carl Gustav Jung, cunoscut după numele de Carl Jung, a fost unul dintre cei mai mari și influenți psihologi și filozofi. Acesta a fost fondatorul...
În societatea modernă, sindromul impostorului a devenit o problemă din ce în ce mai întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele, indiferent...